Appendix V

Fra EC
Hopp til: navigasjon, søk
For deg som kommer fra den virkelige verden
Beskrivelsene du finner her er skrevet for flere år siden, med en noe skarp tone for å være morsom. Senere har vi oppgradert innholdet slik at det skal være brukbart til Sommerlaiven 2010, og vi beholdt den sleivete tonen. Likevel tror vi at man vil kunne lære mye om de ulike landenes syn på hverandre ved å lese her. Ta ikke alt bokstavelig, men prøv å lese mellom linjene.


Dette er en kort beskrivelse av de forskjellige landene og folkene i Ravnaverden. Kompendiet er et hjelpemiddel for både spillere og arrangører for å sette seg inn i de enkelte folkeslags liv. For historien i de enkelte land, se oppslag over disse i Encylopediaen.

Ravnaverdens historie strekker seg over flere tusen år. Kompendiet har derfor naturligvis begrenset gyldighet. Det kan anses som gyldig for tiden fra Avignons oppløsning i 314 eE (1005 eN) og Rahels påfølgende ekspansjon. Mye av kompendiet vil også være gyldig utenfor dette tidsrommet.


Folkekompendium

Ravnariket

Hvordan spille ravnariking

 • Le høyt og støyende! Skål for Fedrelandet og gamle Kong Transistus.
 • Gå i grå strutthette!
 • Drikk mye øl, syng grove viser og slå vitser på det avinske seksuallivs bekostning.
 • Vær lojal og staut!
 • Ravnarikinger er alltid joviale. Selv mellom adel og bønder hersker det stort sett en gemyttlig stemning.

Hva mener dere om

Eidalendinger
Hyggelige folk, men litt dumme og svake. Ikke kan de sloss og ikke kan de drikke, men de er i det minste ærlige folk!
Byrdere
Møkkete barbarer! Sjørøvere og ransmenn. Man kan si mye om byrdere, men de er i det minste dyktige krigere!
Rahelere
Rahelerne har prøvd å skikke seg i det siste, og det skal de ha kudos for! Rett nok dyrker de fortsatt demonen sin, og hvem vet hva de holder på med i de innerste templene i Kandhar, men mange har vist seg å være noenlunde skikkelige folk. Hvorfor de kler seg som natten er en gåte, men de dreper hvertfall ikke folk lenger, sånn som på bestefars tid!
Trilere
Tril var det første landet til å anerkjenne Ravnariket. Trilere er litt som veldig dyktige storebrødre: Vennlige og kunnskapsrike, og man føler seg alltid litt brydd i deres selskap.
Avinere
Rett nok har Avignon blitt en del av Rahel, men Avinerne er det fortsatt mange av. Avinere er fortsatt altfor selvhøytidelige for sitt eget beste! Adelen piner bøndene og bøndene lar seg pine. Dessuten griner de for lett og har alt for trange bukser! Det at det i det hele tatt ble født unger i gamle Avignon er et mirakel!
Malmaisinere
De er som rene og ærlige avinere. Har naboskapet med Tril påvirket dem?
Samaranere
Samaranere smiler alltid, og snakker nesten alltid om magi. Sånne folk kan man neppe stole på! De har helt sikkert noe skummelt fore!
Fandriere
Hva er det egentlig med fandrierne? De ser ut som samaranere, men oppfører seg som eidalendinger... De kan feste, og har alltid tid til en vennlig handel, så de er vel OK.
Gardere
Hjernedøde barbarer som ikke har lært seg å kle på seg, en gang! De er skitne og tvilsomme, og man kan aldri stole på dem!

Klesdrakt

Ravnarikingene er strutthettas store forkjempere. Den brukes av såvel kvinner som menn. Selv på kappehetter har hettene strutt. Kapper, både for kvinner og menn, er frontspente. Ellers er klærne enkle. Menn går i vams og brók, kvinner i enkle kjoler, med eller uten ermer, med serk under. Hoser for menn er ikke vanlig slik som i Eidaland.

Klærne i Ravnariket er gjerne laget av stoff i gilde farger (for dem som har råd til det). Systemet med flere farger på samme plagg slik man finner det i Avignon er dog ikke i bruk utenom i den mer feterte delen av handels- og embedsstanden. Mønstrete tøy er heller ikke vanlig.

Et særtrekk i Ravnarikets klesdrakt er magebeltene eller snørelivene som kvinner ofte går i. Disse er oftest av lær, av og til av tøy eller av tøybånd surret rundt livet over et forkle.

Embedsstanden i Ravnariket kler seg gjerne i typisk avinsk mote med fløyel og brokade i gilde farger, men adelen holder strengt, nesten sermonielt på klesdraktene fra slaget ved Eigatuns tid. Det er slepvams med ridesplitt for menn, og enkle kjoler, gjerne med snøring i sidene eller foran, for kvinner. Moten er noe friere for adelskvinnene.

Samara

Hvordan spille samaraner

 • Smil masse, og vær utsøkt høflig - spesielt når du fornærmer noen!
 • Vær nysgjerrig og intellektuell, og snakk en masse om demoner!
 • Se ned på de tåpelige religiøse ideene til folk fra nord!

Hva mener dere om

Eidalendinger
Eidere er smarte, hyggelige og oppvakte, men desto mer troende til å prøve å snyte en ærlig mann. De bør holdes under oppsikt! Dessuten er de venner med fandrierne, så de kan jo ikke være helt kloke...
Byrdere
Hvem? Bor det virkelig folk så langt oppe i isødet?
Rahelere
Ah, vår gamle rival. Man må jo respektere rahelerne for deres ukuelige pågangsmot, og de har jo skikket seg en smule de siste årene, men vi kan aldri tilgi dem for at de tok fra oss Fandria!
Trilere
Rimelig fornuftige folk, og kanskje de eneste nordboerne som virkelig fatter poenget med magi. Dessuten er de lette å distrahere, og det er jo alltid en gledelig egenskap hos ens rivaler.
Avinere
Ubrukelige døgenikter. Vi har ikke tilgitt dem for at de angrep Kerehe den gangen... Nei, avinerne passer godt som slaver for rahelerne!
Ravnarikinger
Primitive og bondske, men de har i hvert fall skjønt at man ikke kan drive å tilbe en masse tåpelige "guder". De er stort sett rett på sak, og dermed lette å omgås.
Fandriere
"Fandriere", du liksom! De er samaranere! De skitne hundene forlot oss, og så prøvde de å kartlegge kysten vår! De fortjener det nære naboskapet med rahelerne...
Kushitter
Et mer destruktivt folkeslag kan vi ikke tenke oss. De forsøkte å utslette sine egne brødre, rhubilene, og de driver stadig og plager de uskyldige gadesherne på slettene i øst. Hvis de én gang til prøver å erobre samaransk land, skal de få se hva en hær av demoner og magikere kan utrette!
Gardere
Snakk om primitiv gjeng! De lever så langt tilbake i fortiden at de snart blir huleboere igjen. Sukk...

Klesdrakt

I Samara er det fargerike, flagrende gevanter som gjelder. Populære farger er lilla, blått, oransje og gult - gjerne i kombinasjon. Stoffene er ofte tynnere og finere vevd enn det man finner i nord, og silke er vanlig. Mange samaranere går med turban eller andre spesielle hodeplagg, og nesten alle har belter av stoff rundt livet.

Fandria

Hvordan spille fandrier

 • Vær livsglad og behersket, det er ingen grunn til å være bekymret eller hissig!
 • Vær alltid på utkikk etter en gunstig handel.
 • Spis Klav-Kalash, og snakk om Klav-Kalash når du ikke spiser det!
 • Vær alltid klar for en skikkelig fest!
 • Snakk med lengel om havet og øyene i vest!

Hva mener dere om

Eidalendinger
De er våre beste venner! De er like opptatt av sjøen og av handel som oss, og de er nesten like lite krigerske. Kjernekarer!
Byrdere
Hva er problemet deres? De er alltid så seriøse og sinte, og de krangler alltid med noen om en eller annen øy. Vi forstår dem bare ikke...
Rahelere
Nå som de har sluttet å ofre oss til Antha hele tiden, er de faktisk ikke så ille. Det er greit å ha en stor og mektig nasjon som kan holde samaranerne på armlengdes avstand...
Trilere
Smarte, men kjedelige. De tror de er eksperter på magi, men vi kjenner flere khezere som får dem til å se ut som tryllekunstnere!
Avinere
Vel, de kan lage mat. Og vin. Så da får det vel være greit at de ikke kan noe som helst annet...
Samaranere
La oss være i fred, masete demondyrkere! Og slipp khezerne fri!
Ravnarikinger
Vi pleide å synes at dere var greie folk, men måten dere har herjet i koloniene våre på kan vi neppe tilgi noen gang. Dere er ubehøvlede og barbariske, det er det dere er!

Klesdrakt

Eidaland

Hvordan spille eidalending

 • Vær blid og avslappet.
 • Skål alltid for Kong Dag og Salgawash Sjøfareren.
 • Eidalendinger er stort sett tømmerhuggere og bønder.
 • Vær alltid ordholden og bli like forbauset hver gang andre ikke er det!

Hva mener dere om

Ravnarikinger
Ravnarikinger, våre naboer i sør er brautende og krigerske. Man kan alltid gjøre en god handel med en full ravnariking. Det lureste er å la dem braute til de sover under bordet slik at ærlige folk kan hygge seg.
Byrdere
Møkkete barbarer! Sjørøvere og ransmenn. Byrdere er gale og krigerske og et dypt ulykkelig folkeferd.
Rahelere
Rahelerne har invadert vårt naboland i sør! Heldigvis går det rykter om at de har sluttet å ofre folk til den grusomme demonen sin. Det er nok best å være litt forsiktig. Men kanskje de er flinke til å handle tross alt?
Trilere
Tril er et stort og mektig land med mektige trollmenn. Trilere skal man alltid høre på, for det har ofte ting å fortelle som ingen andre vet!
Avinere
Avinere er hovne og overlegne. La dem sitte der med vinen sin og hold deg unna om du ikke vil ha en eller annen obskur sykdom! Det er kanskje like greit at Rahel overtok hele stasen og helte ut all vinen på altertavlen sin.
Samaranere
Skumle demondyrkere som alltid smiler... Best å holde seg på lang avstand!
Fandriere
Fandria har blitt en kjær handelspartner. La oss endelig håpe de får være i fred for naboene Rahel og Samara, som begge kan finne på tøys hvis de blir provosert. Fandrierne snakker rart og kler seg enda rarere, men bygge skip og handle, det kan de!

Klesdrakt

Eidalendingene går kledd omtrent slik vi er vant til å tenke på vikinger: Vams og brók med knelange hoser for menn, serk og selekjole for kvinner. Eidalendingene er et enkelt folk, og legger liten vekt på pomp og prakt. Klærne er enkle og praktiske og gjerne sydd i naturfarget ull. En eidalending bruker heller pengene til å pynte seg på pene kantebånd enn på fine farger. Det er vanlig å ha en eller annen form for pels- eller ullvest på kalde dager.

Strutthetta, som er uunværlig i ravnariket, er nermest ukjent i Eidaland. Hetter er gjerne små og uten strutt, og de bruker firkantkapper eller ovalkapper spent på høyre skulder.

Byrd

Hvordan spille byrder

 • Vær naturlig (les: Rå og ubehøvlet).
 • Snakk med finlandssvensk aksent.
 • Gå i skinn og pels og ha alltid en lang kniv for hånden.
 • Bann mye! Mindre enn to banneord i en setning er feigt!
 • Spytt hver gang noen sier "Peters", "Kneussus" eller "Numena".
 • Bli fryktelig sentimental utpå kvelden og skål for den tapte gudinne Kora.

Hva mener dere om

Ravnarikinger
Staute folk. Slåss hardt, drikker hardt og kunne nesten vært byrdere om det ikke var for at de ikke tåler litt sjøgang.
Eidalendinger
Dumme og svake. Ikke kan de slåss og ikke kan de drikke. I det hele tatt er de rett og slett som skapt for å plyndres!
Rahelere
Noen sier at rahelerene er gale. Andre sier de bare er fryktelig onde. De dyrker en demon og har ofte trollmenn med i båtene sine, så det lønner seg å holde seg unna. Det at de har lagt under seg masse land er i det hele tatt ganske skummelt.
Trilere
Et sært folkeferd. De har hær, men kriger ikke. De har vin, men drikker ikke. Sansynligvis brygger de på noe faenskap bak den fromme maska si!
Avinere
Byrdere snakker ikke om Avignon. De fleste er så sure fordi Rahel plyndret Avignon før dem at det har blitt et ikke-tema. Landet fløt etter sigende av vin og vakre kvinner uten noen form for forsvar. Bare det å nevne vin og trange bukser blir sett på som en fornærmelse mot Byrdisk stauthet. Heldigvis lå ikke Avignon ved havet.
Samaranere
Går det virkelig an å bo der nede i den varmen? De må være gale!
Fandriere
Tvilsomme sleipinger som alltid prøver å selge ett eller annet. Men de kan feste, det skal de ha!

Klesdrakt

Byrdisk klesdrakt likner den eidiske, men med mer skinn og lær. Selv kvinnene stiller av og til med lærkjoler. Vams og bukser er vanlig, selv for kvinner. Byrderne pynter ofte klærne sine med bånd i kontrastfarger nedover skuldre og ermer.

Byrdere har ofte pelsvester, pelskapper og andre plagg av pels. På rustnigsfronten går byrdere for tyngde og beskyttelse. Tungt byrdisk infanteri er tungt!

Avignon (nå en del av Rahel)

Hvordan spille aviner (eller formelt sett raheler)

 • Ha klær i kontrastfarger.
 • Snakk med fransk aksent
 • Drikk vin, aldri øl!
 • Husk at det er DERE som er kulturens fanebærere, se ned på alle andre.
 • Vær følsom, ta alt ut i eksessen (enten det er sorg, raseri, kjærlighet eller glede).

Hva mener dere om

Ravnarikinger
Obsternasige oppkomlinger! Pøbelvelde! En gang var Ravnariket en avinsk provins, og det skulle det fortsatt ha vært!
Kushitter
Bak fjellene i vest lurer ondskapens tjenere, et pelsbehengt, ridende krigerfolk. La dem sitte på gampene sine og pelle lusene og ikke plag oss siviliserte folk med slikt. Hadde de enda hjulpet oss mot Rahelere og demonen!
Rahelere
Vel, hva skal man si? De vant, og vi tapte. De har drept alle prestene våre og det er nesten forbudt å si "Hånden". Heldigvis ser det ut som om de har skikket seg såpass at det er mulig å snakke med dem uten at de ofrer deg på stedet. I det hele tatt

har de mye mer for seg enn man skulle ha trodd. Flere av kompisene mine har endog begynt å tro på Antha, og dette er tilmed skikkelige folk!

Trilere
Overlegne bleier! Hvem tror de at de er? Bare fordi de ikke kan kle seg er det ingen grunn til å være så overlegne? Dessuten er de gripende kjedelige! Og fikk vi hjelp da Rahel kom og overtok oss? Nei!
Samaranere
Fandriere

Klesdrakt

Avinske bønder går i tunica med hoftehøye hoser eller åletrange bukser for menn og (etter avinsk mål) enkle kjoler for kvinner. Hosene/buksene har ALLTID et bein i hver farge, om det så betyr et brunt og et grått bein for de fattigste avinerne. Kjolene er ofte likedan vertikaldelte.

Strutthetter er populære, og også disse er todelte i farge, ofte med sikksakk-kanting nederst på kragen og enormt lang strutt. Ofte har man en skjorte under tunica/kjolen, også denne med et erme i hver farge.

Adels- og embedsstanden har de samme åletrange hosene, men går ofte i korte jakker. Kvinnene tyr til en enorm flora av kjolemoter, fra vide kjoler med høyt liv til snørte kjoler. Avinske kvinner har en forkjærlighet for fløyel og brokade.

Etter Rahels invasjon har moten endret seg noe. Svart har entret motebildet, og buksene er ikke så trange lenger.

Kashárer

(Folk fra Gesach, Eisbach og Laceur (Heßen-Rotenburg)

Som avinere, men med tysk aksent i stedet for fransk, og noe høyere Bierstube-faktor

Malmaisinere

(Folk fra Hahr og Ceuil)

Hvordan spille malmaisiner

 • Ha fornuftige, rene og avmålte klær.
 • Hold orden rundt dere.
 • Snakk rolig med svak fransk aksent.
 • Drikk med måte, og drikk vin.
 • Husk at det er DERE som holder sivillisasjonens fane!
 • Behandle alle med respekt, selv barbarer.

Hva mener dere om

Ravnarikinger
Hederlige, om brautende og bråkete bønder. Ravnariket ville hatt godt av en god del mer orden.
Eidalendinger
Lett forkomne hedersfolk. Man kan trygt gjøre avtaler med dem, men ikke forvent at de skal forstå alt dere sier. Eidaland ville hatt godt av litt mer orden.
Byrdere
Bråkete og ubehøvlede barbarer. Byrd ville hatt godt av MYE mer orden.
Avinere
Velmenende, men litt barnslige, og altfor dekadente. De trenger dere til å holde dem fokusert. Hadde de hatt litt mer orden hadde de neppe blitt okkupert av Rahel. Hva var det vi sa?
Trilere
Så lenge de holder ihvertfall én tå på bakken, er de kjernekarer. De er vise, men trenger å bli minnet om virkeligheten en gang i blant. Tril ville hatt godt av mer av slik orden som legionene deres har.
Rahelere
Sørgelig opphengt i avgudsdyrkingen sin. De har dog potensiale, noe som kommer fram i de fremste rahelske magikerne. Selv om de har ordnet seg endel i det siste, trenger de fortsatt litt mer orden.
Samaranere
Fandriere

Klesdrakt

Som avinske klær i snittet, men i enkle, matchende farger og uten pynt og mønstre. Når malmaisinere har bukseben i hver sin farge er det farger som står sammen, og helst litt avdempede. Det går mye i lyse grønn- og blåtoner, gjerne kombinert med hvite eller lysegrå plagg. Og viktigst av alt: Klærne er RENE! Uansett!

Tril

Hvordan spille triler

 • Ha alltid forholdsvis rene, lyse klær!
 • Trilsk språk er latin, så litt fjøslatin bør pugges inn på forhånd!
 • Lytt mer enn du snakker
 • Se på folk med et mildt, litt faderlig overbærende blikk.
 • Som triler trenger du ikke bevise noe, du ER best...
 • Trilere er stort sett Khontisk-ortodokse: Glade i ritualer, relativistiske og filosofiske av legning.
 • Drikk vin utblandet med vann (ca 50/50) og skål forsiktig "Pro Patria et Santa Numena" (for fedrelandet og Santa Numena)

Hva mener dere om

Ravnarikinger
Ravnariket er et ungt og krigersk land. Med årene folker de seg nok. De behandler i alle fall bøndene sine skikkelig.
Eidalendinger
Hyggelige folk, og ikke minst ærlige! Eidalendinger er enkle, rene i liv og lære. Hadde de hatt litt kunnskaper ville det jo nesten blitt folk av dem!
Byrdere
En av verdens mange svøper. Heldigvis finnes det ikke sjøveier til Byrd. Bydrer er brå og uberegnelige og man gjør best i holde seg unna!
Rahelere
Rahelere er en ulykke for verden! Ak, Khonts undergang! Ak, Demonens komme! Alt er deres feil! En dag må vi ta oss av dem.

I mellomtiden er det best å sende diplomater og prøve å lære dem folkeskikk. Kanskje de tilmed hører på?

Avinere
Akk, avinere! De hadde så mye godt for seg, men se hvordan det er gått! Forfengelige, overelegne, ustrukturerte og alt for trange bukser! Når Rahel forlater Avignon skal vi nok bidra til at ting kommer på stell!
Samaranere
Fandriere


Klesdrakt

Trilerene bærer fortsatt den khontiske klesdrakta, men siden systemet med familiefarger brøt sammen ved Khonts fall, bruker ikke trilerene sasje. Drakta består av en knelang kort- eller halermet tunica for menn og en peplos med høyt liv for kvinner. Klærne er stort sett i lys, naturfarget ull eller lin uten særlig kantebånd og pynt. Hæren bruker røde tunicaer.

Kappene er oval- eller firkantkapper eller enkle hettekapper. Løse hetter er ikke brukt. På kalde dager bruker trilerene kne- eller hoftehøye hoser og kvinner sjal. Menn går av og til med langermede sjorter under tunicaen.

Rahel

Hvordan spille raheler

 • Kle deg i mørke farger og mye svart. Svartere hvis du er konservativ.
 • Rahels gud er Antha. Spre hans budskap til alle andre folkeslag! Antha være lovet!
 • Ha en enorm respekt for prester og trollmenn. Med en gud som Antha er prester livsfarlige, og all bruk av magi like så!
 • Moderne rahelere er mer utadvendte enn konservative rahelere
 • Konservative rahelere har ikke noe til overs for utlendinger

Hva mener dere om

Ravnarikinger
De hindrer oss i å ekspandere nordover. Vi lærte dem en lekse og tok en jafs av landet deres. La oss fortelle dem om Antha!
Eidalendinger
Dumme og svake og kan ikke slåss. Er det mulig?
Byrdere
Møkkete barbarer! Byrdere er dyktige krigere, kanskje for dyktige for sitt eget beste.
Trilere
Trilerene smiler litt for lurt. De brygger på noe. Og det er magikere blant dem!
Avinere
Endelig har vi oppfylt Anthas befaling! Avin er utradert. Egentlig burde vi pløyd salt ned i jorden og lagt alt øde, men

se så mye fine klær de har! Og god vin! Og vakre kvinner!

Klesdrakt

Den gamle rahelske klesdrakten var et langt (7-8 meter) stoffstykke dandert rundt kroppen slik scaterene gjør det, og avsidesliggende stammer og sermonielle klesdrakter følger fortsatt denne standaren. Dog har samaransk innflydelse gjort at den jevne raheler tradisjonelt går i meget posete bukser og korte vamser eller kaftaner. Skjerf er mye brukt, hos kvinner gjerne for å skjule hode og ansikt. Kryssreimer og store, tunge lærbelter er vanlig. Manns- og kvinnedrakta er stort sett like i snitt, men skiller seg noe i materialvalg og kroppsnærhet.

Fargene var i gamle dager utelukkende svart, men de siste 50 årene har innflytelse fra de okkuperte områdene endret dette noe. Gråtoner er akseptert, og endog innslag av farger, spesielt hvis man bor langt fra sentrale Rahel eller er ung og utadvendt. Alle rahelere har imidlerdig alltid et svart skjerf i halsen uansett, og mange tror dette er en ren befaling fra Antha.

Rahelske sauer er alltid svarte. Alt lær i rahel er satt inn med svart fett for at det ikke skal råtne i det konstante regnet. Alle andre stoffer i Rahel blir farget svart så ikke den svarte jorda skal sett så stygge flekker i tøyet, eller de er impregnert med svart bekfett mot regnet. I det hele tatt føler rahelere seg utilpass om det får på seg noe av en annen farge, og selv i utlendighet går de i de mørkeste klærne de kan få tak i.

Sydvest og regnslag er rahelske oppfinnelser.