Byrd, Legenden om

Fra EC
Hopp til: navigasjon, søk

Legenden er en av de viktigere beretningene i Ravnaverden, da den angir Verdens alder til å være i størrelsesorden mange tusen år eldre enn selv de mest radikale anslag fra andre kilder. Selve historien går som følger:

I de dager da Verden enda var ung, og Gudene enda vandret på Jorden, var det en Guden Byrd. Han bodde i landet innenfor der de store elvene møter havet med vår mektige og gode Frue Kora, enda en halv ganger tiden mellom sitt virke og den Mørke Frue reiste seg i Sør. Dro Han en dag mot landene i nord. Med han gikk Sankara den Hornede og Terwar Smeden. Der lå enda kun is og mørke, for Gudene kjente ikke landet. Der satte Byrd sitt spyd i marken, Terwar hugg åsene ut av isen, og han hugg halve den tiden Byrd hadde bodd uvirksom. Sankara sang over landet og kledte åsene med skoger, og han sang like lenge som Byrd hadde bodd uvirksom. Tok så Byrd Gudinnen Cora som make og fylte skogene med liv, og liv sprang fram fra dem i dobbelt så lenge som Byrd hadde bodd uvirksom. Og deres barn æret sin Moder, sin Fader, den Hornede og Han som Hugger, aldri skal Byrds barn bo uvirksomme.

Landet kalte de Byrd, og folket som bor teller enda Byrds slekt. Slik er enda skikk i landet at Kongen må ta Cora til hustru for å være rett herre i landet. Slik er beretningen om gudene i landene i nord.

Det er viden kjent at byrdere ikke har noe godt forholdt til St. Numena, og betegnelsen "Mørke frue i Sør" henviser trolig til henne.

Se også