St. Numena

Fra EC
Hopp til: navigasjon, søk

Sankta Numena er den eldste og viktigste helgenen innen alle retninger av Hånden. I følge både Håndens bok og Libellus er Sta. Numena alle menneskers mor. Helgenen skal ha levet i nøyaktig 1000 år. I Khont, Avignon, Tril og Calabria angir man tidspunkt for hendelser i år etter hennes død (aN). Sankta Numena regnes for å være identisk med den ammadiske Dronning Numehne, som brakte menneskene alt de trenger for å overleve.

I gamle khontiske skrifter heter det at Sta. Numena brakte menneskene ilden, bronse og hjulet. Hun tilbes som helgenen for kjærlighet, fruktbarhet og velstand. Høsttakkefester holdes til Sta. Numenas ære, og flere katedraler er viet til henne enn til noen annen helgen. Hun er skytshelgen for Aquitania.

Sta. Numenas symboler er en vekt, et kornaks og en obelisk. Vekten er symbol for rettferdighet, men også for velstand. Gamle statuer og fresker av Sta. Numena fra Ammadia og Khont viser en slank kvinneskikkelse med et underlig utformet ansikt og et kornaks og en obelisk i hendene. Kornakset står for grøde og liv, obelisken for visdom og fasthet. De tre tegnene går ofte igjen i våpenskjold, segl og avbildninger i områder der Hånden tilbedes. Vekten er også tegnet for den Khontiske Domstol. I bryllup vil bruden bære en krans av korn, og det er vanlig å henge slike kranser over døra til fjøs og spiskammere.

Sta. Numenas mothelgen er St. Imni, helgenen for vanære, død, frykt og tomhet.