St. Puritana

Fra EC
(Omdirigert fra St. Pura)
Hopp til: navigasjon, søk

Sta. Puritana er en helgen i Håndens panteon. Hun er helgenen for renhet, kyskhet og inderlighet tilknyttet Hånden. I følge Håndens bok var Puritana en ung jente som ble utpekt til helgen av St. Numena for sin renhet og dyd.

Sta. Puritana er skytshelgen for Laceur. Talløse klostre og klosterskoler for unge piker er viet til henne. Midtvintersfesten i Håndens områder er viet St. Puritana. På denne dagen skal all synd og urett fra det gamle året vaskes bort, og alt gjøres rent for et nytt år. Hus vaskes grundig, og barn og unge går i prosisjon, kledd i hvitt med lys for å jage urene ånder og tanker ut av husene.

I følge legendene skal St. Puritana i ung alder ha vært dødlig syk, og bad til Hånden og St. Numena om å bli reddet. Hånden sente henne da en visjon. I denne så hun hvordan Hånden har fem fingre med sine helgner, og hver finger igjen har fem fingre, som igjen har fem fingre og så videre, slik at et hvert mennenske i siste instans er en helgen av Hånden. Denne visjonen ble senere skrevet ned i verket Visjoner, en bok som er svært omstridt blandt Håndens teologer.

Blandt kasharer ble den unge, kyske helgnen meget poppulær. Rundt 400 eN (ca 300 fE) vokste en religiøs retning kalt purister fram i Eisbachfjellene. Disse tilber St. Puritana som en gudinne i seg selv, under navnet Pura.

St. Puritanas mothelgen er St. Rigul, helgnen for sykdom, galskap, blasfemi og urenhet.

Fra tidlig på 1100-tallet har P. gått under navnet St. Pura i numenismen, og fra 1182 er hun en underhelgen under St. Druzja i rahelsk numenisme.