Appendix V

Fra EC
Hopp til: navigasjon, søk

Folkekompendium

Dette er en kort beskrivelse av de forskjellige landene og folkene i Ravnaverden. Kompendiet er et hjelpemiddel for både spillere og arrangører for å sette seg inn i de enkelte folkeslags liv. For historien i de enkelte land, se oppslag over disse i Encylopediaen.

Ravnaverdens historie strekker seg over flere tusen år. Kompendiet har derfor naturligvis begrenset gyldighet. Det kan anses som gyldig for tiden fra slaget ved Eigatun (691 eN) til Avignons oppløsning i 314 eE (1005 eN). Mye av kompendiet vil også være gyldig utenfor dette tidsrommet.

Ravnariket

Hvordan spille ravnariking

 • Le høyt og støyende! Skål for Kongen, Fedrelandet og gamle Kong Transistus.
 • Gå i grå strutthette!
 • Drikk mye øl, syng grove viser og slå vitser på det avinske seksuallivs bekostning.
 • Vær lojal og staut!
 • Ravnarikinger er alltid joviale. Selv mellom adel og bønder hersker det stort sett en gemyttlig stemning.

Hva mener dere om

Eidalendinger

Hyggelige folk, men litt dumme og svake. Ikke kan de sloss og ikke kan de drikke, men de er i det minste ærlige folk!

Byrdere

Møkkete barbarer! Sjørøvere og ransmenn. Man kan si mye om byrdere, men de er i det minste dyktige krigere!

Rahelere

Rahelere er en gjeng ekle, svartsmuskete demondyrkere. De er gale hunder som burde vært feid vekk fra jordens overflate, og hele landet brent og strødd med salt! Rahelere stjeler kvinner og ofrer dem til demonguden sin.

Trilere

Tril var det første landet til å anerkjenne Ravnariket. Trilere er litt som veldig dyktige storebrødre: Vennlige og kunnskapsrike, og man føler seg alltid litt brydd i deres selskap.

Avinere

Avinere er snørrhovne, nedrige slasker! Adelen piner bøndene og bøndene lar seg pine. Dessuten griner de for lett og har alt for trange bukser! Det at det i det hele tatt fødes unger i Avignon er et mirakel!

Klesdrakt

Ravnarikingene er strutthettas store forkjempere. Den brukes av såvel kvinner som menn. Selv på kappehetter har hettene strutt. Kapper, både for kvinner og menn, er frontspente. Ellers er klærne enkle. Menn går i vams og brók, kvinner i enkle kjoler, med eller uten ermer, med serk under. Hoser for menn er ikke vanlig slik som i Eidaland.

Klærne i Ravnariket er gjerne laget av stoff i gilde farger (for dem som har råd til det). Systemet med flere farger på samme plagg slik man finner det i Avignon er dog ikke i bruk utenom i den mer feterte delen av handels- og embedsstanden. Mønstrete tøy er heller ikke vanlig.

Et særtrekk i Ravnarikets klesdrakt er magebeltene eller snørelivene som kvinner ofte går i. Disse er oftest av lær, av og til av tøy eller av tøybånd surret rundt livet over et forkle.

Embedsstanden i Ravnariket kler seg gjerne i siste avinske mote med fløyel og brokade i gilde farger, men adelen holder strengt, nesten sermonielt på klesdraktene fra slaget ved Eigatuns tid. Det er slepvams med ridesplitt for menn, og enkle kjoler, gjerne med snøring i sidene eller foran, for kvinner. Moten er noe friere for adelskvinnene.

Eidaland

Hvordan spille eidalending

 • Vær blid og avslappet.
 • Skål alltid for Kong Dag og Salgawash Sjøfareren.
 • Eidalendinger er stort sett tømmerhuggere og bønder.
 • Vær alltid ordholden og bli like forbauset hver gang andre ikke er det!

Hva mener dere om

Ravnarikinger

Ravnarikinger, våre naboer i sør er brautende og krigerske. Man kan alltid gjøre en god handel med en full ravnariking. Det lureste er å la dem braute til de sover under bordet slik at ærlige folk kan hygge seg.

Byrdere

Møkkete barbarer! Sjørøvere og ransmenn. Byrdere er gale og krigerske og et dypt ulykkelig folkeferd.

Rahelere

Man hører rykter fra Rahel, men man vil helst ikke tro på dem. Det sies at de spiser sine egne barn og ofrer kvinner til den gale demonguden sin!

Trilere

Tril er et stort og mektig land med mektige trollmenn. Trilere skal man alltid høre på, for det har ofte ting å fortelle som ingen andre vet!

Avinere

Avinere er hovne og overlegne. La dem sitte der med vinen sin og hold deg unna om du ikke vil ha en eller annen obskur sykdom!

Klesdrakt

Eidalendingene går kledd omtrent slik vi er vant til å tenke på vikinger: Vams og brók med knelange hoser for menn, serk og selekjole for kvinner. Eidalendingene er et enkelt folk, og legger liten vekt på pomp og prakt. Klærne er enkle og praktiske og gjerne sydd i naturfarget ull. En eidalending bruker heller pengene til å pynte seg på pene kantebånd enn på fine farger. Det er vanlig å ha en eller annen form for pels- eller ullvest på kalde dager.

Strutthetta, som er uunværlig i ravnariket, er nermest ukjent i Eidaland. Hetter er gjerne små og uten strutt, og de bruker firkantkapper eller ovalkapper spent på høyre skulder.

Byrd

Hvordan spille byrder

 • Vær naturlig (les: Rå og ubehøvlet).
 • Snakk med finnlandsvensk aksent.
 • Gå i skinn og pels og ha alltid en lang kniv for hånden.
 • Bann mye! Mindre enn to banneord i en settning er feigt!
 • Spytt hver gang noen sier "Peters", "Kneussus" eller "Numena".
 • Bli frykelig sentimental utpå kvelden og skål for den tapte gudinne Kora.

Hva mener dere om

Ravnarikinger

Staute folk. Sloss hardt, drikker hardt og kunne nesten vært byrdere om det ikke var for at de ikke tåler litt sjøgang.

Eidalendinger

Dumme og svake. Ikke kan de sloss og ikke kan de drikke. I det hele tatt er de rett og slett som skapt for å plyndres!

Rahelere

Noen sier at rahelerene er gale. Andre sier de bare er fryklig onde. De dyrker en demon og har ofte trollmenn med i båtene sine, så det lønner seg å holde seg unna.

Trilere

Et sært folkeferd. De har hær, men kriger ikke. De har vin, men drikker ikke. Sansynligvis brygger de på noe faenskap bak den fromme maska si!

Avinere

Ah. Avignon, det vidunderlieg Avignon! Den som kunne plyndre i Avignon! Etter det som sies er de som småpike alle sammen, bare å feie i bakken med venstrehånda mens man forsyner seg av gods, gull og døtre med høyre. Desverre ligger de ikke ved havet...

Klesdrak

Byrdisk klesdrakt likner den eidiske, men med mer skinn og lær. Selv kvinnene stiller av og til med lærkjoler. Vams og bukser er vanlig, selv for kvinner. Byrdererene pynter ofte klærne sine med bånd i kontrastfarger nedover skuldere og ermer.

Byrdere har ofte pelsvester, pelskapper og andre plagg av pels. På rustnigsfronten går byrdere for tyngde og beskyttelse. Tungt byrdisk infanteri er tungt!

Avignon

Hvordan spille aviner

 • Ha klær i kontrastfarger.
 • Snakk med fransk aksent
 • Drikk vin, aldri øl!
 • Husk at det er DERE som er kulturens fanebærere, se ned på alle andre.
 • Vær følsom, ta alt ut i eksessen (enten det er sorg, raseri, kjærlighet eller glede).

Hva mener dere om

Ravnarikinger

Obsternaige oppkomlinger! Pøbelvelde! En gang var Ravnariket en avinsk provins, og det skulle det fortsatt ha vært!

Kushitter

Bak fjellene i vest lurer ondskapens tjenere, et pelsbehengt, ridende krigerfolk. La dem sitte på gampene sine og pelle lusene og ikke plag oss siviliserte folk med slikt.

Rahelere

Rahelere er en gjeng gale, svartsmuskete demondyrkere. Eneste grunnen til at Storhertugen ikke har tatt seg på tak og utryddet dem er dette fjellet som ligger i mellom. De ligger i konstant krig med calabrinerene. Til pass for dem begge!

Trilere

Overlegne bleier! Hvem tror de at de er? Bare fordi det ikke kan kle seg er det ingen grunn til å være så overlegne? Dessuten er de gripende kjedelige!

Klesdrakt

Avinske bønder går i tunica med hoftehøye hoser eller åletrange bukser for menn og (etter avinsk mål) enkle kjoler for kvinner. Hosene/buksene har ALLTID et bein i hver farge, om det så betyr et brunt og et grått bein for de fattigste avinerene. Kjolene er ofte likedan vertikaldelte.

Strutthetter er populære, og også disse er todelte i farge, ofte med sikksakk-kanting nederst på kragen og enormt lang strutt. Ofte har man en skjorte under tunica/kjolen, også denne med et erme i hver farge.

Adels- og embedsstanden har de samme åletrange hosene, men går ofte i korte jakker. Kvinnene tyr til en enorm flora av kjolemoter, fra vide kjoler med høyt liv til snørte kjoler. Avinske kvinner har en forkjærlighet for fløyel og brokade.

Kashárer

(Folk fra Gesach, Eisbach og Laceur (Heßen-Rotenburg)

Som avinere, men med tysk aksent i stedet for fransk, og noe høyere Bierstube-faktor

Malmaisinere

(Folk fra Hahr og Ceuil)

Hvordan spille malmaisiner

 • Ha fornuftige, rene og avmålte klær.
 • Hold orden rundt dere.
 • Snakk rolig med svak fransk aksent.
 • Drikk med måte, og drikk vin.
 • Husk at det er DERE som holder Avignon sammen!
 • Behandle alle med respekt, selv barbarer.

Hva mener dere om

Ravnarikinger

Hederlige, om brautende og bråkete bønder. Ravnariket ville hatt godt av en god del mer orden.

Eidalendinger

Lett forkomne hedersfolk. Man kan trygt gjøre avtaler med dem, men ikke forvent at de skal forstå alt dere sier. Eidaland ville hatt godt av litt mer orden.

Byrdere

Bråkete og ubehøvlede barbarer. Byrd ville hatt godt av MYE mer orden.

Avinere

Velmenende, men litt barnslige, og altfor dekadente. De trenger dere til å holde dem fokusert. Avignon ville hatt godt av litt mer orden.

Trilere

Så lenge de holder ihvertfall én tå på bakken, er de kjernekarer. De er vise, men trenger å bli minnet om virkeligheten en gang i blant. Tril ville hatt godt av mer av slik orden som legionene deres har.

Calabrinere

Omtrent som edru og alvorlige avinere, bare man ikke lar dem snakke om følelser. Calabria trenger bare litt mer orden.

Rahelere

Sørgelig opphengt i avgudsdyrkingen sin. De har dog potensiale, noe som kommer fram i de fremste rahelske magikerne. Om de bare hadde hatt litt orden...

Klesdrakt

Som avinske klær i snittet, men i enkle, matchende farger og uten pynt og mønstre. Når malmaisinere har bukseben i hver sin farge er det farger som står sammen, og helst litt avdempede. Det går mye i lyse grønn- og blåtoner, gjerne kombinert med hvite eller lysegrå plagg. Og viktigst av alt: Klærne er RENE! Uansett!

Calabria

Hvordan spille calabriner

 • Vær brennende loyale mot Dronning og Fedreland!
 • Vær nøysom og staut.
 • Nesten alle calabrinere er blonde, og livet i fjellet holde dem slanke.
 • Vær tilbakeholden, ikke stikk deg fram. Hold deg til andre calabrinere.
 • Ha alltid meg deg en klatt calabrisk geitost, hvor du enn går i verden.
 • Få tårer i øynene av sentimentale sanger som omhandler fjellheimen.

Hva mener dere om

Ravnarikinger

Staute folk. Sloss hardt, men drikker og bråker litt for mye.

Eidalendinger

De bor et stykke nordover, gjør de ikke?

Byrdere

Bestefar møtte en gjeng byrdiske leiesoldater. De var dekket fra topp til tå i tunge rustninger. Livsfarlig folkeferd!

Rahelere

Den dagen vår høy elskede Dronning bestemmer seg for å utryde demondyrkerene, da reiser Calabria seg som én mann! Så lenge mørkemennene der nede får leve blir verden aldri et godt sted!

Trilere

Trilere er alt det avinere ikke får til å være: Vennlige, høfflige, dyktige og nøysome! Å la en triler gjeste ens bord er alltid en lærerik opplevelse.

Avinere

Avinere er et paradoks: På den ene siden så kultiverte og sofistikerte, på den andre siden snøvløende barbarer hvis intersse utelukkende er å lure og plyndre uskyldieg handelsfolk og håndtverkere. Vi blir aldri kloke på dem.

Klesdrakt

Det er svært lite forskjell på fattig og rik i Calabria. I de steile fjellene gjelder det i første rekke å overleve. Med unntak av hoffet kler calabrinere seg i enkle, solide plagg.

Store grå strutthetter i tjukk ull og skinnvamser er vanlig, for såvel kvinner som menn. De flest ecalabrinere går mer eller mindre konstant i vester av langhåret sau. Selv i hoffet slenges ofte en saueskinnsvest utenpå brokaden. Store, voluminøse plagg er ikke poppulært, de er lite hensiktsmessige i fjellet.

Tril

Hvordan spille triler

 • Ha alltid forholdsvis rene, lyse klær!
 • Trilsk språk er latin, så litt fjøslatin bør pugges inn på forhånd!
 • Lytt mer enn du snakker
 • Se på folk med et mildt, litt faderlig overbærende blikk.
 • Som triler trenger du ikke bevise noe, du ER best...
 • Trilere er stort sett Khontisk-ortodokse: Glade i ritualer, relativistiske og filosofiske av legning.
 • Drikk vin utblandet med vann (ca 50/50) og skål forsiktig "Pro Patria et Santa Numena" (for fedrelandet og Santa Numena)

Hva mener dere om

Ravnarikinger

Ravnariket er et ungt og krigersk land. Med årene folker de seg nok. De behandler i alle fall bøndene sine skikkelig.

Eidalendinger

Hyggelige folk, og ikke minst ærlige! Eidalendinger er enkle, rene i liv og lære. Hadde de hatt litt kunnskaper ville det jo nesten blitt folk av dem!

Byrdere

En av verdens mange svøper. Heldigvis finnes det ikke sjøveier til Byrd. Bydrer er brå og uberegnelige og man gjør best i holde seg unna!

Rahelere

Rahelere er en ulykke for verden! Ak, Khonts undergang! Ak, Demonens komme! Alt er deres feil! En dag må vi ta oss av dem.

Avinere

Ak, avinere! De hadde så mye godt for seg, men se hvordan det er gått! Forfengelige, overelegne, ustrukturerte og alt for trange bukser!

Klesdrakt

Trilerene bærer fortsatt den khontiske klesdrakta, men siden systemet med familiefarger brøt sammen ved Khonts fall, bruker ikke trilerene sasje. Drakta består av en knelang kort- eller halermet tunica for menn og en peplos med høyt liv for kvinner. Klærne er stort sett i lys, naturfarget ull eller lin uten særlig kantebånd og pynt. Hæren bruker røde tunicaer.

Kappene er oval- eller firkantkapper eller enkle hettekapper. Løse hetter er ikke brukt. På kalde dager bruker trilerene kne- eller hoftehøye hoser og kvinner sjal. Menn går av og til med langermede sjorter under tunicaen.

Rahel

Hvordan spille raheler

 • Det finnes EN motefarge i Rahel: Svart.
 • Se deg alltid over skulderen.
 • Rahels gud er Antha. Han er den sterkeste, farligste og fryktligste av alle gudene. Bare rahelerene tør tilbe ham! Det beviser at vi er sterke og de er svake! Antha være lovet!
 • Se på alle som en potensiell fiende, ha alltid en myriade med kniver stukket unna rundt på kroppen.
 • Hold ditt ord hvis det passer deg. Kansje.
 • Ha en enorm respekt for prester og trollmenn. Med en gud som Antha er prester livsfarlige, og all bruk av magi like så!
 • Det mest brukte munnhell i Rahel er "B´hanta rei!", det er en fin dag å dø!

Hva mener dere om

Ravnarikinger

De hindrer oss i å ekspandere nordover. Drep dem!

Eidalendinger

Dumme og svake. Drep dem!

Byrdere

Møkkete barbarer! Byrdere er dyktige krigere, kansje for dyktige for sitt eget beste! Drep dem!

Trilere

Trilerene smiler litt for lurt. De brygger på noe faenskap. Drep dem!

Avinere

Drep dem også! Antha være lovet!

Klesdrakt

Den gamle rahelske klesdrakten var et langt (7-8 meter) stoffstykke dandert rundt kroppen slik scaterene gjør det, og avsidesliggende stammer og sermonielle klesdrakter følger forsatt denne standaren. Dog har samarisk innflydelse gjort at den gjevne raheler går i meget posete bukser og korte vamser eller kaftaner. Skjerf er mye brukt, hos kvinner for å skjule hode og ansikt. Kryssreimer og store, tunge lærbelter er vanlig. Manns- og kvinnedrakta er stort sett like i snitt, men skiller seg noe i materialvalg og kroppsnærhet.

Rahelske sauer er alltid svarte. Alt lær i rahel er satt inn med svart fett for at det ikke skal råtne i det konstante regnet. Alle andre stoffer i Rahel blir farget svart så ikke den svarte jorda skal sett så stygge flekker i tøyet, eller de er impregnert med svart bekfett mot regnet. I det hele tatt føler rahelere seg utilpass om det får på seg noe av en annen farge, og selv i utlendighet går de i de mørkeste klærne de kan få tak i.

Sydvest og regnslag er rahelske oppfinnelser.

Kush

Som rahelere, men stinker i tillegg svett hest.